DATE GENERALE
Orasul Craiova este unul dintre cele mai mari orase din Romania. Are o populatie de 302.934 locuitori. Este municipiul judetului DOLJ. Este situat in sud-vestul Romaniei.
ISTORIA ORASULUI CRAIOVA
Orasul Craiova este situat pe locul orasului antic daco-roman PELENDAVA, atestat documentar in TABULA PENTINGERIANA, o harta realizata in timpul dominatiei romane in Dacia (106-275 e.n.) Orasul este atestat documentar sub numele de Craiova la 1 iunie 1475. Importanta orasului a crescut in 1491, cand a devenit capitala pentru Marea Banie a Olteniei. In evul mediu Craiova s-a aflat la intersectia drumurilor comerciale spre Transilvania, spre Italia, coasta Dalmatica si Imperiul Otoman. Dezvoltarea economica a orasului a permis realizarea unor constructii importante: Manastirea JITIANU (1654-1658), Biserica Sf. Dumitru (sec. XVI), Casa Baniei (sec. XVI). Sa mentionam ca in timpul domniei lul MIHAI VITEAZUL (1594-1601), a avut loc, pentru prima oara, unirea celor trei tari romane: Valahia, Transilvania si Moldova. Inainte de a fi domnitor, MIHAI VITEAZUL a fost MARE BAN AL CRAIOVEI. In actiunile sale politice si militare a fost sprijinit in principal de familiile boieresti CRAIOVESTI si BUZESTI din Craiova. In perioada moderna, orasul a avut o personalitate distincta intre orasele tarii. In 1821 Craiova a fost centrul vital al revolutiei conduse de TUDOR VLADIMIRESCU, iar in 1848 a fost rezidenta temporara a Guvernului Provizoriu. In 1848 in Craiova a fost organizata prima armata revolutionara "Garda Nationala" si in 1857 Craiova a fost unul din cele trei orase in care a fost pregatita Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca. In a doua jumatate a secolului XIX si inceputul secolului XX, Craiova a continuat sa se dezvolte intr-un ritm accelerat: in 1859 a fost introdus iluminatul cu lampi de gaz, in 1895 teatrul TEODERINI a fost prima constructie iluminata electric si in 1895 orasul a avut prima centrala electrica.
CULTURA
Craiova are o Universitate cu 14 facultati si 2 colegii cu 16.615 de studenti (ianuarie 1996), pentru domenii ca: umanist, tehnic, economic, juridic, medical, agricol, teologic si sportiv. Fiind un important centru cultural, Craiova a contribuit la formarea unui numar impresionat de personalitati: Constantin Brancusi, Alexandru Macedonski, Henri Coanda, Gogu Constantinescu, Nicolae Titulescu, Gheorghe Titeica, Ion Tuculescu. Din 1992 lumea teatrala mondiala a fost impresionata de uluitoarele spectacole ale Teatrului National Craiova, sub indrumarea regizorului Silviu Purcarete, care redescopera, cu simplitatea plina de maretie a tetrului antic, tragismul existentei umane, dincolo de limitele timpului si ale spatiului. Spectacole precum "Ubu Rex cu scene din Macbeth", "Titus Andronicus" sau "Phedra" au primit premii internationale in Europa, Japonia, Australia, Statele Unite. Craiova are si alte institutii renumite de cultura: Filarmonica "Oltenia" infiintata in 1850, Teatrul Liric "Elena Teodorini" cu spectacole de opera si opereta din 1861, Teatrul de Papusi fondat in 1949, Muzeul Olteniei, infiintat in 1915, Muzeul de Arta (in acest muzeu exista opere de arta ale lui Constantin Brancusi, cel mai mare sculptor roman, precum "Sarutul", "Cap de copil" sau "Domnisoara Pogany"). In Craiova punctele de atractie turistica le reprezinta vechile cladiri si monumente de arhitectura, muzeele, Gradina Botanica (17 ha), Parcul Romanescu amenajat in 1903 in stil romantic de arhitectul E. Redont, care a si cistigat medalia de aur la Expozitia Universala Paris 1900 cu planurile acestui parc. In acest parc a fost realizat un pod in miniatura, care este primul pod suspendat pe cabluri din Europa.
DATE ECONOMICE
Craiova este unul din cele mai mari centre industriale ale Romaniei, chiar si in conditiile dificile legate de tranzitia la economia de piata. Exista in Craiova un numar important de mari uzine si fabrici, cu capital inca majoritar de stat, orientate spre o productie foarte variata: echipament electrotehnic, locomotive electrice, avioane, tractoare si masini agricole, autoturisme, confectii textile, ingraseminte chimice. Pentru toate aceste mari uzine si fabrici, restructurarea si retehnologizarea sunt prioritati absolute, in conditiile unei insuficiente capitalizari. In ultima vreme, un numar tot mai important de agenti economici cu capital privat se orienteaza spre activitatea productiva. In sprijinul acestora, Comunitatea Economica Europeana a finantat infiintarea la Craiova a Fundatiei "Centrul pentru Dezvoltarea Intreprinderilor Mici si Mijlocii", ca persoana juridica romana de drept privat, neguvernamentala, fara scop lucrativ si apolitica. Merita mentionat ca cea mai mare investitie externa in Romania (firma sud-coreana "DAEWOO") a condus la infiintarea societatii mixte producatoare de autoturisme RODAE. Sistemul de telecomunicatii din Craiova a cunoscut un salt calitativ deosebit, prin instalarea primei centrale de tip digital in februarie 1994, prin colaborarea cu renumita firma ALCATEL. Aceeasi firma a instalat deja un prim tronson de cablu cu fibre optice. Craiova este un important nod rutier si feroviar, fiind situat la jumatatea distantei dintre Bucuresti, capitala Romaniei, si Timisioara, cu posibilitati de legatura cu Transilvania pe Valea Jiului si Valea Oltului. Autostrada Paris-Istambul, ce se preconizeaza a fi construita, va trece prin municipiul Craiova. Dupa 1989, a avut loc o dezvoltare puternica si a sistemului bancar. Astfel, principalele banci din Romania au filiale in Craiova: Banca Nationala a Romaniei, Banca Comerciala Romana, Banca Romana de Comert Exterior SA, Banca Agricola SA, Banca Romana de Dezvoltare, Bancoop SA. Acestora li se alatura banci cu capital privat: SC Banca Comerciala Ion Tiriac, SC Bank-Post SA, SC Renasterea Creditului Romanesc, Leuti Trading International Bank.